Projecten

Projecten

Uitleg werkwijze Aimon bij surveillanceteams

Aimon selecteerde, trainde en begeleidde surveillanten die vanaf 2020 (onder meer tijdens Ramadan en oud en nieuw) in goede samenwerking met politie en boa’s zorgen voor meer rust in de wijken.

GEMEENTE EDE
In opdracht van de gemeente Ede organiseerde Aimon in 2020 het project ‘Samen voor een veilig Veldhuizen’. Het grote doel: een rustige jaarwisseling naar 2021 in de wijk Veldhuizen, waar het een jaar eerder erg onrustig was. En dat lukte: het bleef rustig in de wijk. In de evaluatie beoordeelden burgemeester, wijkregisseur Veldhuizen, politie, toezicht en beleidsmedewerkers veiligheid de opbrengst, de professionaliteit en de samenwerking positief, en gaven zij allen aan dit project in aangepaste vorm door het jaar heen voort te willen zetten. Vanaf 2022 is het project ook gestart in Ede-Zuid.

Kernen van het succes: een goede samenwerking tussen de surveillanten uit de wijk met de politie, brede aandacht voor het belang van alle wijkbewoners voor een veilig en leefbaar Veldhuizen en een professionele aanpak met onder meer trainingen door Aimon.

Uit haar brede netwerk betrok Aimon wijkbewoners die zij opleidde tot surveillanten. Samen met hen en met de politie maakte Aimon werkafspraken. De surveillances startten begin december, op vrijdagen en zaterdagen. Aimon regisseerde de activiteiten vanuit haar meldpunt en communiceerde met surveillanten en politie.

BEWONERS

Via pers, social media en netwerken van bewoners bracht Aimon de inzet van wijkbewoners en het belang van veiligheid en leefbaarheid breed onder de aandacht. Ouders spraken erover met hun kinderen, de surveillanten spraken met winkelend publiek dat positief reageerde, soms blij verrast. Tijdens de jaarwisseling spraken de surveillanten verschillende groepen jongeren aan. Daaronder waren jongeren aan die licht dan wel zwaar vuurwerk wilden ontsteken. De ene groep stopte meteen bij het zien van de surveillanten, de andere werd gevolgd en nader aangesproken. Het maakte indruk dat hun families konden worden ingelicht. Waar nodig kwam de politie ondersteunen of ingrijpen.

Samenwerking surveillanten met politie op straat

OVERVECHT
11 Overvechtse dames met Irakese, Marokkaanse, Surinaamse, Somalische, Turkse en Nederlandse achtergronden ontvingen in juni 2023 hun diploma LSR (niveau 2). De gemeente Utrecht en Sportakkoord subsidieerden dit project vanwege het belang van bewegen in het algemeen en de ontplooiing van de vrouwen in het bijzonder.

In de Kerstvakantie organiseerden de cursisten een sportinstuif in sporthal De Dreef

Nieuws van de dag op 1 juni 2023 was het groeiende aantal kinderen met obesitas. Op dezelfde dag was de feestelijke LSR-diplomering van maar liefst 11 van de 12 vrouwen die de cursus tot Leidster sportieve recreatie waren gestart. Sportwethouder Eva Oosters stak alle aanwezigen een hart onder de riem met haar complimenten voor de cursisten en met haar pleidooi tot verdere samenwerking ter stimulering van meer bewegen.

DIPLOMA
De belangstelling voor de uitreiking was groot: naast trotse familieleden waaronder kinderen waren er vertegenwoordigers van scholen en sportclubs die stageplekken boden, stagebegeleiders en meerdere betrokken ambtenaren vanuit de gemeente Utrecht.

Wethouder Eva Oosters zet de Overvechtse sleutelfiguur Fatiha Benazzi in de bloemen te midden van projectleiders Aimon, opleiders NSA en stagebegeleiders. Aimon heeft het vertrouwen van veel sleutelfiguren n in de wijk en zet hen waar dat kan in als spil voor vooruitgang.

Gediplomeerden zelf vertelden, met hun diploma en welverdiende bos bloemen in de hand, dat de cursus hen niet alleen het diploma maar ook zelfvertrouwen bracht, ambitie om door te gaan en vergroting van hun kennis van de Nederlandse taal. Enkele gediplomeerden hebben inmiddels werk gevonden of willen de opleiding op hoger niveau doen.

Projectleider Aimon, de Nederlandse SportAssociatie (NSA) dat de opleiding verzorgde en de Utrechtse subsidiënten zijn in gesprek voor een vervolg op grotere schaal.

TRAINING
Aimon traint leidinggevenden en teams in penitentiaire inrichtingen in hybride werken, managementdrives en motiverende gespreksvoering. Ook biedt Aimon trainingen agressieregulatie aan. 

De medewerkers leren een beter evenwicht te brengen tussen normeren en begeleiden. Zij trainen de benodigde vaardigheden.

HYBRIDE SAMENWERKING
Hybride werken kent twee krachtbronnen: normeren (risicobeheersing, handhaving van de regels) en engageren (werken aan een goede relatie, motiveren). Medewerkers leren op het juiste moment, in de juiste context de passende krachtbron in te zetten.

In 2 dagdelen doorgronden de medewerkers het concept en de werkwijze van hybride werken. Onderdelen van de training zijn oplossingsgericht werken, motiverende gespreksvoering en leiderschapsstijlen (managementdrives). Tijdens coaching-on-the-job krijgen de inwerkcoaches persoonlijke coaching, begeleiding, feedback en feedforward.

Door hybride te werken stimuleren de medewerkers veiligheid, zelfredzaamheid, een goed leefklimaat hun eigen afdeling en binnen de inrichting als geheel, plus een verantwoorde terugkeer naar de samenleving van gedetineerden. De insteek is ook dat de getrainde medewerkers hun kennis van en ervaring met hybride werken overbrengen op collega’s (borging).

TRAINING
In opdracht van de gemeente Utrecht ontwikkelde Aimon de training ‘Weerbaar opvoeden tegen extremisme’ voor ouders van jongeren in risicosituaties. De training is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. 

Aimon schreef de training in opdracht van de gemeente Utrecht en trainde professionals van maatschappelijke organisaties Dock, Stichting Jou, Al Amal, Buurtteam, Steunpunt GZ.

Gecertificeerden Weerbaar opvoeden met trainers Mamoun en Bob van Aimon

EXTREMISME
Net als elders in Nederland heeft Utrecht te maken met diverse vormen van extremisme die overeenkomen met nationale en internationale trends. Dat uit zich rond thema’s als corona, complotdenken, klimaatactivisme, 5G, rechts- en linksextremisme, dierenrechtenextremisme en Jihadisme.

De training is bedoeld voor ouders met kinderen op vanaf groep 6 op de basisschool en op de middelbare school, met name in de brugklas. Tijdens de trainingen krijgen de ouders kennis en vaardigheden aangereikt om hun kinderen op te voeden tot democratische en weerbare burgers die minder vatbaar zijn voor radicalisering. Preventie is de essentie.

VERBINDING
‘Bewegen naar meer verbinding’ bracht rond 2019 meer dan 400 oudere migranten in Ede in beweging. Aimon was projectleider en spil in de samenwerking met ISN Turkse moskee, de Marokkaanse stichting Samenstede en Malkander.

SUBSIDIE
Fonds Nuts Ohra subsidieerde het project dat beoogde grote groepen ouderen met een migratieachtergrond gezonder en vrolijker te laten leven. Dat resulteerde in 14 maanden tijd 160 keer een activiteit voor ruim 400 Marokkaanse en Turkse ouderen vanaf 55 jaar: lopen, zwemmen, fietsen, fittesten, creatieve activiteiten, gezamenlijke maaltijden. Zij leerden meer over zichzelf, over Nederland en zij ontmoetten Nederlanders met meerdere migratieachtergronden.

Er was voorlichting over het belang van bewegen voor een gezonder leven met minder stress.

OUDEREN FOOTBALL
Aimon gaf in 2019 als projectleider in Ede en Utrecht een aanzet tot Old Stars walking football voor ouderen.

Voorzitter Bob Molier van Aimon neemt een wedstrijdbal in ontvangst die eigenaar Ed Dolphijn van Winners Intersport in Wageningen doneert aan zaalteam Old Stars Ede.

SAMENWERKING
Dit startte in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds. Spelers mogen bij walking football alleen wandelen en dus niet rennen. Slidings en lichamelijk contact zijn verboden. Dit voorkomt blessures en biedt veel ouderen de mogelijkheid mee te doen. De nadruk ligt op het positiespel. Dat is perfect voor mensen die lang niet meer hebben gevoetbald of pas op latere leeftijd willen beginnen met voetbal.