Nederlandse Marokkanen tegen radicalisering, Aimon was erbij

Nederlandse Marokkanen tegen radicalisering, Aimon was erbij

Je leest niet vaak over bijeenkomsten als deze, op vrijdag 16 februari 2018 in het Islamitisch Cultureel Centrum in Leidsche Rijn (Utrecht), die start met de vraag: ‘Wilt u meewerken aan het terugdringen van terrorisme in Nederland?’ Ja!

2018-02-16 Moskee Leidsche Rijn Utrecht

Aimon is uitgenodigd bij deze bijeenkomst. Op de zestig klapstoelen in de gebedsruimte zitten mannen en jongens, boven op het balkon zitten evenveel vrouwen en meiden. De Saoedisch-Arabische  Abdulrazaq Al-Morjan vraagt: ‘Wilt u meewerken aan het terugdringen van terrorisme in Nederland?’ De mannen knikken instemmend.

Al-Morjan geeft tips aan ouders en vertelt hoe hij zelf op internet radicalisering probeert in te dammen: door op te sporen waar op internet – Twitter, Fabebook, YouTube – radicalen van zich laten horen en door speciaal opgeleide andere jongeren met hen in gesprek te laten gaan. Jongeren die radicaliseren vanuit idealen krijgen andere gesprekken dan jongeren die radicaliseren nadat zij zijn gehersenspoeld met waandenkbeelden dat de Islam met geweld verspreid moet worden. Het doel van de gesprekken is de radicaliserende jongeren op andere gedachten te brengen. Dat kan als zij zich serieus genomen voelen, zij hun gesprekspartner vertrouwen en alternatieven aangeboden krijgen.

Veiligheidsadviseur Michel Kok uit Utrecht geeft cijfers over Jihadisten die zich bij Isis hebben aangesloten en vertelt dat een aantal een heel ander beeld had – mensen helpen – dan wat zij in Syrië tegenkwamen: strijders op zoek naar macht, geld en seks. Onderdrukking en moord. Lange gevangenisstraffen helpen hen niet terugkeren in de maatschappij, wel begeleiding, opleidingen en nieuwe kansen. Kansen die zij zelf moeten willen pakken om succesvol te zijn. Bij een flink aantal teruggekeerden werkt deze aanpak.

En nog beter is het om radicalisering te voorkomen, vinden beide inleiders. Het blijkt dat de laatste vijf jaar al veel meer Marokkaans-Nederlandse ouders van voorheen  hierover in gesprek zijn met hun kinderen. Daarmee kan je voorkomen dat jongeren die internet gebruiken met Isis gaan sympathiseren of zelfs radicale ideeën gaan ontwikkelen. Terrorisme voorkom je het best door iedereen de kans op een volwaardige plek in de samenleving te geven, door ideeën uit te wisselen en er respect voor te hebben dat een ander andere ideeën  heeft en anders leeft.

Reageren is niet mogelijk.