Ramadan: maand van reflectie en spiritualiteit

Ramadan: maand van reflectie en spiritualiteit

Tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en niet drinken: daar denken de meeste mensen aan bij de Ramadan. Ja, dat hoort erbij, maar voor moslims betekent Ramadan veel meer.

Bij de Islam hoort tolerantie, medemenselijkheid en vrijgevigheid en tijdens de Ramadan voelen moslims dat nog intensiever. Door overdag te vasten kunnen zij zich beter inleven in het zware leven van mensen die dorst en honger lijden. Zij hebben meer oog voor de mensen in hun omgeving en delen bijvoorbeeld hun avondeten – de iftar na zonsondergang – met buren, familie en vrienden. Zonder aanziens des persoons, iedereen is welkom: christenen, niet-gelovigen, hetero’s, homo’s, jong en oud. De moslims geven met gulle hand aan mensen in nood. Zij ervaren de Ramadan als spiritueel, een beleving die hen dichter bij hun God brengt. Een maand van zelfreflectie.

Door het hele land organiseren moskeeën samen met andere kerkelijke en maatschappelijke organisaties iftars om elkaar te ontmoeten en om eten en ideeën te delen. Op 6 juni bijvoorbeeld organiseerde de Marokkaanse organisatie Samenstede samen met de Raad van Kerken en de politie een druk bezochte iftar – ook Aimon was erbij – in de Grote Turkse Moskee. Sprekers namens politie, de Islamitische Universiteit van Rotterdam, het Meldpunt racisme en pesten en een godsdienstpsycholoog onderstreepten allemaal het belang van samen-leven, elkaar tolereren en steunen. En de bezoekers waaierden uit over de zaal om nieuwe kennissen te maken.

20170606 Iftar Ede S

Voorzitter Tijani Jalalli van Samenstede dankt de sprekers bij de iftar in Ede op 6 juni


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *